NAPELEMES RENDSZEREK KIALAKÍTÁSA CSANÁDPALOTÁN

Csanádpalota Városi Önkormányzat több mint 44 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával korszerűsítette intézményeinek villamosenergia-ellátási rendszerét: a projekt keretében napelemrendszereket telepített az épületek tetejére.

Csanádpalota Városi Önkormányzat 2014. nyarán pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/N konstrukciója keretében forráshoz jusson energetikai korszerűsítési beruházásának végrehajtásához. Az Önkormányzat 7 intézményére tervezett „tiszta energiát” biztosító napelemrendszert telepíteni. A pályázat sikerrel szerepelt: 2015. május elején az Önkormányzat kézhez vette a Támogatói okiratot.
Az Önkormányzat projektjéhez a Támogató 100%-os intenzitás mellett 44.229.922 forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. Az engedélyeztetési eljárást követően a beruházás ez év márciusában indult el. A 7 intézményben – a Polgármesteri Hivatalban, a Bölcsődében, az Óvodában, az Orvosi rendelőben, az Öregek napközi otthonában, a Művelődési házban és a Könyvtárban – összesen 251 darab SHARP ND-R250 típusú napelemtáblát szereltek fel a szegedi 3 Comm Line Kft. szakemberei. A rendszerek átadás-átvételi eljárására augusztus 31-én került sor, míg az áramszolgáltató több ütemben szeptember 11-re kapcsolta hálózatra a „kiserőműveket”.
Az Önkormányzat a napelemek telepítésével egyszerre két nemzetgazdasági érdeknek is meg kívánt felelni. Egyfelől szeretett volna költségvetésében jelentős megtakarításokat eszközölni, hogy a csökkenő állami normatív támogatás ellenére is zavartalanul tudja ellátni önkormányzati feladatait. Az intézmények rendszereinek 66.690 kWh-s éves villamosenergia-felhasználását teljes egészében a napelemrendszerek fogják biztosítani, így éves szinten az összes rezsiköltség vonatkozásában jelentős csökkentést tudnak realizálni. A rendszerek több mint 20 évig ingyenesen biztosítják az intézmények villamosenergia-szükségletét.
A megtérülést azonban nem szabad csak pénzügyi szempontból értékelni.
A másik jelentős nemzetgazdasági érdek a környezet védelme, a CO2 emisszió csökkentése: a fejlesztés évente több mint 62 tonna CO2 kibocsátásától óvja meg a környezetet. Továbbá figyelembe kell venni azt is, hogy az épületek tetőszerkezetére telepített napelemtáblák, mint a modern technika eszközei önmagukban is „kommunikálnak”; felhívják a város lakóinak figyelmét a környezet védelmére, a megújuló energiaforrások alkalmazásának szükségességére és elérhetőségére, nemzetgazdasági érdekünk megvalósítására.

Kedvezményezett: Csanádpalota Városi Önkormányzat
Projektazonosító: KEOP-4.10.0/N/14-2014-0304
Beruházási összeg: 45.996.124 Ft
Elszámolható költség: 44.229.922 Ft
Támogatás intenzitás: 100%
Támogatás: 44.229.922 Ft
Kivitelező: 3 Comm Line Kft. (6723 Szeged, Kereszttöltés u. 10., www.3comm.hu)