Kelemen László Amatőr Színtársulat

Vezetője: Bodzásné Bozó Mariann

Csanádpalotán Kelemen László színjátszó örökségének ápolása hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Már az 1900-as években szerveződtek „műkedvelő” előadások. Régi fényképek őrzik azok emlékét, akik az akkori darabok színpadra állításán dolgoztak. A színjátszás szervezett formában egészen 1988-ig működött, amikor különböző okok miatt a megmaradt tagok a társulat működésének szüneteltetése mellett döntöttek.

2001-ben Ádók István, a művelődési ház akkori igazgatója mint régi színjátszó kezdte feléleszteni a színtársulatot. Ebben a munkában, Szügyi Andrásné, nyugalmazott pedagógus és iskolaigazgató segítette.

Ezt a munkát segítette a Kelemen László Emlékéért Kulturális Alapítvány is, ami többek között felkarolta a palotai színjátszást, közösen nemzetközi amatőr színjátszó találkozók megrendezésére is sor került.

2024-ben Szügyi Andrásné, Ica néni, a színtársulat szakmai vezetője úgy döntött, a továbbiakban segítőként támogatja a társulatot. A jelképes stafétabotot Bodzásné Bozó Mariann pedagógus vette át, aki eddig súgói és rendezőasszisztensi feladatokat látott el.

A Kelemen László Amatőr Színtársulat határainkon innen és túl is viszi Csanádpalota hírét. 50-nél több sikeres előadáson vagyunk túl 30 településen. Repertoárunkban főleg bohózatok szerepelnek, hiszen legfőbb célunk, hogy a bennünket megnéző embereknek önfeledt szórakozást, kikapcsolódást nyújtsunk. Főleg Nóti Károly és Rejtő Jenő darabokat mutattunk be eddig, de kortárs bohózatokat is játszunk. Külön öröm, hogy egyik színjátszó társunk színdarabíróként és rendezőként is bemutatkozott már több alkalommal.

2019-ben a Nemzeti Színház „Pajtaszínház” rendezvényén képviseltük településünket, ahol Kéri Ferenc: Meghalsz banya című darabját mutattuk be.

Tagjaink száma változó, nemcsak aktív, hanem pártoló tagokból is áll színtársulatunk. 2001 óta negyvennél több amatőr színész bontakoztathatta ki képességeit, ha a világot nem is jelentő, számunkra mégis oly fontos deszkákon.